Upphandling

strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/sanicare/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.

Med upphandling menar vi de produkter som är offentligt upphandlade i varje kommun/landsting enligt den gällande regelverk för offentlig upphandling.

Vi kommer att lista vilka produkter som är upphandlade i respektive landsting under denna flik, så att du vet vilka produkter som du kan få i ditt landstings offentliga vård.

Vi rekommenderar alltid att man vänder sig till distriktssköterskan eller annan behörig förskrivare för att få reda på vilka produkter som just du ska använda. De kan t.ex. hjälpa till med utprovning av inkontinensskydd.

Skulle ingen av produkterna som finns upphandlade passa, finns det regler för ”individuellt anpassade produkter” vilket möjliggör att förskrivaren kan gå utanför upphandlingen och förskriva produkter på dispens. Dispensförfarandet är olika i de olika länen men din förskrivare kan hjälpa dig även med detta.

Få mer information om upphandlat sortiment på Tel: 0346-71 55 30

Upphandling regelverk

I november 1996 antogs Regeringens proposition ”Läkemedelsförmåner och läkemedelsförsörjning 1996/97:27” av Riksdagen. Den beslutade reformen innebär bland annat att tillhandahållandeansvaret för artiklar vid inkontinens den 1 januari 1997 överförs till landstingen vad gäller brukare i enskilt boende och kommunerna vad gäller brukare i särskilt boende. Kostnadsansvaret för artiklarna åvilar staten under 1997, för att den 1 januari 1998 överföras till landstingen och kommunerna.

Alla landsting och kommuner skall upphandla produkter för sin försörjning av inkontinensprodukter till samtliga sina invånare. Lagen om offentlig upphandling skall gälla.

Detta innebär att landsting och kommuner skall ansvara för förskrivning, kundservice (i form av inlämningsställen för hjälpmedelskorten, information/utbildning till förskrivare och brukare), lagerhållning och transport av produkterna till brukarna.